De overeenkomst van opdracht en het concurrentiebeding

Concurrentiebedingen komen niet alleen voor in arbeidsovereenkomsten. Het is ook mogelijk om in een overeenkomst van opdracht tussen opdrachtgever en opdrachtnemer (ZZP-er) een concurrentiebeding overeen te komen. De opdrachtgever kan zo de opdrachtnemer verbieden om tijdens of na afronding van de werkzaamheden bij een concurrent te gaan werken. 

Zwaarwegend belang

 

Het is belangrijk om een concurrentiebeding in een overeenkomst van opdracht schriftelijk en zorgvuldig op te stellen. De opdrachtgever moet kunnen aantonen waarom het concurrentiebeding voor hem noodzakelijk is. 

 

Reikwijdte en duur

 

Daarnaast is de reikwijdte van het beding erg belangrijk. Het is van belang dat het concurrentiebeding omschrijft in welke regio en voor welke bedrijven de opdrachtnemer geen werkzaamheden mag verrichten. Verder is het belangrijk om te omschrijven voor welke specifieke werkzaamheden het beding geldt. Ook moet de duur van het beding zijn opgenomen. De opdrachtgever moet de reikwijdte van het concurrentiebeding beperken tot alleen het hoogstnoodzakelijke. 

 

Geen wettelijke regels 

 

In tegenstelling tot een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst, bestaan er geen specifieke wettelijke regels met betrekking tot een in een overeenkomst van opdracht opgenomen concurrentiebeding. Hierdoor moet een rechter terug vallen op de algemene bepalingen van het verbintenissenrecht om het concurrentiebeding geheel of gedeeltelijk te vernietigen. Het uitgangspunt is dat bij een overeenkomst van opdracht de opdrachtnemer is gebonden aan het concurrentiebeding. Enkel wanneer de handhaving van het concurrentiebeding door de opdrachtgever op basis van artikel 6:248 lid 2 BW naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is kan de rechter het concurrentiebeding buiten toepassing stellen. De rechter maakt een afweging tussen enerzijds het grondwettelijke recht op vrije arbeidskeuze van de opdrachtnemer en anderzijds het belang van de opdrachtgever bij de handhaving van het concurrentiebeding. 

 

Advies 

 

Let bij het opnemen van een concurrentiebeding in een overeenkomst van opdracht goed op de formulering, de duur en de reikwijdte van het concurrentiebeding. Beperk het beding tot het hoogstnoodzakelijke. Een te streng en veelomvattend concurrentiebeding kan als onredelijk worden beschouwd en vervolgens door een rechter als ongeldig worden verklaard. Ook kan een onredelijk concurrentiebeding ervoor zorgen dat de verhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer gekwalificeerd wordt als een fictieve dienstbetrekking en dus als een arbeidsverhouding. Dit betekent dat het aanwezig zijn van een concurrentiebeding onbedoeld een aanwijzing kan zijn voor de kwalificatie als arbeidsovereenkomst, terwijl partijen een overeenkomst van opdracht hebben beoogd. 

 

Wij helpen je graag

 

Ben je betrokken bij een geschil omtrent een concurrentiebeding in een overeenkomst van opdracht of heb je andere vragen over de overeenkomst van opdracht? Neem dan contact met ons op. Reijnders Advocaten helpt je graag! 

 

 

 

 

WILT U MEER WETEN?

Wij vertellen u graag meer over een concurrentiebeding in een overeenkomst van opdracht.