nieuws

van ons

Naar de rechtbank

Indien u een geschil hebt is de beste oplossing natuurlijk om er samen uit te komen. Maar helaas lopen de spanningen soms zo hoog op dat u toch een advocaat wilt inschakelen. Niet bij ieder geschil bent u verplicht om met een advocaat te procederen.
 

Wel of geen advocaat?

Een advocaat is niet verplicht bij de volgende procedures:

  • een geschil met een vordering onder de € 25.000,=;
  • een arbeidsrechtelijk geschil (ongeacht de hoogte van de vordering);
  • een huurgeschil (ongeacht de hoogte van de vordering).

Echter, vaak is het toch verstandig om wel een advocaat in te schakelen. Bij alle andere geschillen is het verplicht om met een advocaat te procederen.
 

De procedure

Het begint allemaal met een dagvaarding uitbrengen. Dit is een document waarin u uitlegt wat u wilt en waarom u dat vindt (eis en gronden). Ook doet u hier de bewijzen bij voor uw standpunt. De wederpartij kan middels een conclusie van antwoord reageren op de dagvaarding.
 

De rechter bepaalt hierna of er een zitting noodzakelijk is of niet. Indien er wel een zitting wordt gepland dan merken we vaak dat het erg spannend is voor de klant. De zitting is op enkele uitzonderingen na openbaar, dus iedereen mag komen kijken en luisteren. Hier vindt u een filmpje dat een duidelijk beeld geeft hoe een zitting verloopt.
 

Hierna kan eventueel nog een schriftelijke ronde (conclusie van repliek en conclusie van dupliek) volgen. Mocht dit achterwege blijven wordt er een datum bepaald waarop het vonnis wordt uitgesproken. Vanwege de drukte bij de rechtbanken komt het regelmatig voor dat dit nog een aantal keer wordt uitgesteld.
 

Met een gewonnen vonnis kunt u een deurwaarder de opdracht geven om te executeren. Dit houd in dat het vonnis ten uitvoer wordt gelegd en de vordering kan worden geïncasseerd.
 

Reijnders advocaten

Natuurlijk proberen we een zo goed mogelijke oplossing te vinden voor onze klanten. Vaak kan dit al door te bemiddelen en samen tot een oplossing te komen. Mocht dit toch niet lukken kunt u overwegen om te procederen. Onze advocaten hebben veel ervaring met zittingen. We bereiden onze klanten goed voor en begeleiden ze in de aanloop naar de zitting. Heeft u een geschil neem dan vrijblijvend contact met ons op, dan nodigen we u uit voor een gratis intakegesprek.
 

Veel gestelde vragen

Indien je rechtsbijstand nodig hebt, maar hier onvoldoende geld voor hebt, kun je aanspraak maken op gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit wordt ook wel een toevoeging genoemd. Het is afhankelijk van wat je verdient, je vermogen, financiële opbrengst van de zaak en de reden dat je rechtsbijstand nodig hebt. Deze wordt ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand. De raad bepaalt vervolgens of je recht hebt op gefinancierde rechtsbijstand en of je nog een eigen bijdrage moet betalen.

Natuurlijk kun je reijnders advocaten altijd bellen. Dat is zeker verstandig en ook kosteloos. Daarnaast kun je bij ons ook altijd terecht voor een gratis intakegesprek. Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Ja, dat kunnen wij. Klik hier voor de veelgebruikte begrippen in de rechtspraak. Mocht er iets niet tussen staan wat je graag wil begrijpen, mail ons dan.

 

Het is vervelend als je werkgever je zomaar naar huis stuurt. Een ontslag op staande voet is voor een werkgever het zwaarste middel om iemand te ontslaan en daarom zijn daar veel regels aan verbonden. Wij adviseren daarom ook om zo spoedig mogelijk contact met ons op te nemen.

Bij een ontslag op staande voet is het belangrijk dat je schriftelijk (middels een brief of e-mail) aan je werkgever mededeelt dat je het niet eens bent met het ontslag op staande voet en dat je daarbij vermeld dat je beschikbaar bent en blijft voor werkzaamheden. Om het ontslag op staande voet aan te vechten dient er een verzoek tot vernietiging van het ontslag op staande voet bij de rechtbank ingediend te worden. Wij kunnen je hierbij helpen, maar wij kunnen ook proberen een procedure bij de rechtbank te voorkomen en er onderling met je werkgever uit te komen.