Nieuws
Herstructureren via de WHOA: redmiddel voor faillissement?
Sinds 1 januari 2021 biedt de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) ondernemingen een krachtig herstructureringsinstrument om faillissement te voorkomen. De WHOA stelt bedrijven in staat om schuldeisers en aandeelhouders aan een akkoord te binden, óók als niet iedereen instemt. In dit artikel wordt besproken hoe de WHOA in de praktijk wordt toegepast, welke kansen zij biedt, en waar ondernemingen juridisch scherp moeten blijven.

De overeenkomst van opdracht en het concurrentiebeding
Concurrentiebedingen komen niet alleen voor in arbeidsovereenkomsten. Het is ook mogelijk om in een overeenkomst van opdracht tussen opdrachtgever en opdrachtnemer (ZZP-er) een concurrentiebeding overeen te komen. De opdrachtgever kan zo de opdrachtnemer verbieden om tijdens of na afronding van de werkzaamheden bij een concurrent te gaan werken.

Zijn huurovereenkomsten woonruimte voor bepaalde tijd niet meer mogelijk?
Onder bepaalde omstandigheden was het mogelijk om een huurovereenkomst woonruimte voor bepaalde tijd te verlengen zonder als verhuurder geconfronteerd te worden met huurdersbescherming. Vanaf 1 juli 2024 zijn deze “bepaalde omstandigheden” flink ingeperkt.

Radicale afschaffing van het bodem(voor)recht van de Belastingdienst?
Recent heeft de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (Leasing Nederland) door middel van een zgn. position paper uiteengezet waarom het binnen Europa wezensvreemde en belemmerende wettelijke bodemvoorrecht van de Belastingdienst dient te verdwijnen.

Wanneer zijn mijn algemene voorwaarden correct ter hand gesteld?
Algemene voorwaarden, ook wel ‘de kleine lettertjes’ genoemd, spelen een belangrijke rol bij het sluiten van overeenkomsten. Er gelden wel een aantal eisen waaraan moet worden voldaan. Zo moeten de algemene voorwaarden van toepassing zijn verklaard op de overeenkomst én correct ter hand worden gesteld.

Faillissement schuldenaar aanvragen zonder steunvordering?
Als ondernemer wil je dat je facturen betaald worden. In de praktijk wordt bijna iedere ondernemer wel een keer geconfronteerd met een debiteur die niet kan of niet wil betalen. Wat kun je op dat moment doen?

Rechtspersonen & vennootschaprecht
Ondernemingsrecht is bij Reijnders ondernemersrecht: mensen die zakendoen kunnen op ons rekenen bij al hun juridische vraagstukken. Naast het arbeidsrecht, een expertise op zichzelf, laat onze veelzijdige kennis van het ondernemersrecht zich groeperen rond drie focuspunten.